Januar 2025

«America first» og «DeepSeek» har blitt fremstilt som vekstbrems og av enkelte erklært endestasjon for inneværende oppgangskonjunktur. I Stolt tror vi i midlertidig at disse vil være med i forklaringen til styrket og forlenget vekst, når historien skal skrives. Og hold deg fast; det også utenfor USA! Januar kan ha representert et skifte i så måte, med sterk utvikling i flere europeiske og fremvoksende markeder, også gagnende for Stolt Explorer, som utviklet seg med +4,7% i perioden.
I veldig få situasjoner befinner vi oss lenger i et nullsum-spill. Som de to guttene på skogtur i møte med en aggressiv bjørn, hvor den mest snarrådige av dem byttet ut klumpete tursko med lette joggesko. Den andre spurte hva som var poenget. «Vi klarer ikke å løpe fra bjørnen likevel». «Jeg trenger ikke løpe fra bjørnen», sa han. «Jeg trenger bare å løpe fra deg!».
Med oppdatert forståelse om positive ringvirkninger fra konkurranse og innovasjon, kan vi innta en konstruktiv holdning når konkurransen hardner til, eller teknologiske gjennombrudd finner sted. Det aktuelle eksempelet er DeepSeek, språkmodellen som skal ha blitt utviklet til under 6 millioner dollar mot markedsleder ChatGPTs nærmere 100. Selv om slike nyvinninger ved første øyekast kan virke truende, viser de seg ofte å ha positive effekter på sikt.
Fenomenet ble beskrevet allerede i 1865 av økonomen William Jevons i «The Coal Question». Han observerte at teknologiske forbedringer som økte effektiviteten i kullbruk faktisk førte til høyere, ikke lavere, totalforbruk, senere døpt Jevons’ Paradox. Jo mer effektiv dampmaskinen ble, desto billigere ble energien den produserte, som førte til økt etterspørsel og økt forbruk. Det samme prinsippet ser ut til å gjelde for energiforbruk den dag i dag.
Stolt Explorer A hadde verdioppgang på +4,7% i januar, først og fremst drevet av sterk kursutvikling blant selskapene i Europa og Fremvoksende Markeder. En ytterligere interessant observasjon var at selskapene med relativt lavere markedsverdi, gjorde det best.
Eksempelvis det svenske industri- og programvareselskapet HEXAGON AB som steg +22%. Selskapet er på vei inn i en ny fase med ny ledelse og styre på plass før sommeren. En mulig utskillelse av divisjonen «Asset Lifecycle Intelligence» som utgjør 1 av 5 kroner av driftsresultatet, kan bli en videre katalysator for aksjen i 2025.
Fondet realiserte gevinst i META, eieren av Facebook og Instagram etter nok et kursbyks. Målrettet bruk av KI økte omsetningen med 20%, drevet av 6% vekst i annonsevisning og 14% økning i annonsepris. Men satsingen er kostbar. Hele 65 milliarder dollar, nær en tredjedel av selskapets omsetning investeres tilbake i KI-kappløpet, den høyeste relative andelen av «The Magnificent Seven». Med antatt høyere usikkerhet til kapitalavkastningen fremover valgte vi å selge deler av aksjeposten, etter mer enn +300% kursoppgang siste 2 år.
Skulle vi tvile på relevansen av 160 år gamle Jevons’ Paradox, kan vi notere oss uttalelsen fra CEO i nederlandske ASML, leverandør av litografimaskiner til KI-brikker. «Enhver som senker kostandene ved KI er gode nyheter», uttalte han nylig i forbindelse med DeepSeek-lanseringen. ASML er for øvrig tredje største posisjon i Stolt Explorer.
Generelt liker vi å være investert med selskapsledelser som ser muligheter i konkurranse og innovasjon der andre velger å se en farlig bjørn.